Möten med UNR och Nordiska rådet i Helsingfors

Under de närmast gångna dagarna har jag vistats i den finländska huvudstaden, där Ungdomens Nordiska råd (UNR) på söndagen hade sitt första möte för året, ett trevligt och konstruktivt sådant. Jag har den stora äran att representera Kristdemokratisk ungdom i Norden (KDUN) i UNR:s presidium. I KDUN ingår, förutom KDU, även KrFU från Norge, KDN/KDU från Finland och UFM från Färöarna. Under vårt möte gjorde vi upp planer för det verksamhetsår som vi har framför oss och vi avslutade kvällen med middag och mingel.

UNR bmp

Ungdomens Nordiska råds presidium 2015/16

Under måndagen och tisdagen samlades så Nordiska rådet för seminarier, grupp- och utskottsmöten. Finlands nordiska samarbetsminister Anne Berner (Kesk./C) fanns på plats och svarade på frågor.
Inom Nordiska rådet tillhör Kristdemokraterna den s.k. Mittengruppen, där även liberala, gröna och nordiskt agrara partier ingår. Mittengruppen har nyligen lanserat en valfond som ungdomsförbunden kan ta del av när de hjälper sina systerorganisationer i andra länder med kampanjande. Det här är goda nyheter för KDU, som alltid har eftersträvat goda relationer med våra nordiska vänner och kollegor. På vårt första möte för året låg naturligtvis följande fråga högst på agendan; frågan om en gemensam strategi för hur flyktingsituationen ska kunna hanteras utan att den nordiska samverkansidén äventyras.

Flaggor

Nordiska rådet har ett antal utskott, där parlamentariker från alla medlemsländer slår sina kloka huvuden ihop. UNR har rätt till insynsplatser i alla utskott. Jag representerar UNR i det s.k. Utskottet för tillväxt och utveckling i Norden (f.d. Näringsutskottet). Det är ett uppdrag som är både spännande och angeläget. På så sätt har vi som ungdomsförbund möjlighet att påverka de viktiga beslut som fattas; hur vi kan underlätta för fler företag att etablera sig runt om i Norden, när de idag begränsas av byråkratiska trösklar. Ett väl samspelt Norden har alla förutsättningar att bli en kraftig tillväxtmotor för en dynamisk arbetsmarknad.
Utskottet har också ansvar för frågor som gäller just den fria rörligheten i Norden, som är en mycket angelägen fråga i tider som denna. Vårt fina samarbete är värt att värna, ja till och med att dö för. Tänk på det.

Carl Olehäll
Internationella utskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: