Överväldigande konservativ segervåg

Efter en lång dag av rösträknande kan vi unga Kristdemokrater äntligen andas ut. Vi delar våra Brittiska vänners segerglädje, nu när David Cameron kan konstateras ha vunnit en sensationell, stabil seger för Storbritanniens konservativa parti.

David Cameron är den första brittiska premiärministern sedan år 1900 som fått fler röster då denne omvalts, än då denne valdes för första gången. Han är även den första premiärministern efter den konservativa Margaret Thatcher som ökat sitt partis antal parlamentariker i samband med att ha försvarat sin premiärministerpost.

Cameron

Hans seger är historisk, och är en vacker, valstrategisk symfoni i politiskt spel. Cameron har i detta val återigen bevisat sin folkliga förankring och politiska kompetens. Få är de som betvivlar hans handfasta handlingskraft, och han kan nu sägas ha skrivit brittisk politisk historia.

För så är det: Camerons seger är en vacker uppvisning av hans partis strategiska förmåga. Men framförallt ett bevis på att man kan vinna ett val på ren högerpolitik, sänkta skatter, stabilare ekonomi och nödvändiga åtstramningar i svåra tider. Camerons ärlighet och rakryggade självklarhet har uppskattats av väljarna som åter vill se honom styra landet från 10 Downing Street. En självklarhet kan tyckas men likväl något som vi i Sverige måste ta lärdom av. Val kan vinnas genom en tydlig högerpolitik!

Skottlands folkomröstning ledde till det skotska nationalistpartiets veritabla jordskredsseger i det en gång så Labour-dominerade Skottland. Denna utveckling spelade naturligtvis Conservatives i händerna, och Cameron har bevisat sig vara en god premiärminister som givit sina väljare rätten att folkomrösta i en fråga. Att hans parti säkerligen var emot en skotsk frigörelse, men att en folkomröstning ändå anordnades bevisar regeringens tilltro till sitt folks självbestämmande. Vi unga kristdemokrater ser med stor glädje på sådan frihetlig politik, och ser med stor respekt på premiärministerns politiska förmåga.

Amanda och Mimmi

Vidare litar vi på premiärministerns förmåga att förhandla fram fördelaktigare villkor för Storbritanniens medlemskap i EU. Hans villighet att erbjuda en folkomröstning även i denna fråga (något han ju för övrigt även erbjöd i frågan om det brittiska valsystemet, för ett antal år sedan) visar på regeringens vilja att låta folket avgöra sin egen framtid.

Denna borgerliga frihetspolitik är något vi ska se upp till och även implementera i vår egen kontext. Det är med anledning av dessa politiska självklara axiom vi valde att resa till Storbritannien, för att hjälpa och lära av detta parti med sina historiska portalfigurer och nu även en möjlig nutida sådan.

Vi backar emellertid bandet en dryg vecka. Nämligen till fredagen innan valet. Åtta unga kristdemokrater har rest halva natten för att tidigt befinna sig i den valkrets vårt syskonparti ansåg sig behöva vår hjälp, Hampstead and Kilburn. När flyget landar gör den det till EU:s nationalsång ”Ode an die Freude” samt den alltid lika överdådiga ”Rule Britannia”. I denna anda möter vi de brittiska väljarna i en valkrets med stor differentiering. Där finns områden med hus med snittvärdet 24 miljoner kronor. En promenad på fem minuter tar dig vidare till områden med högre social utsatthet och med en majoritet av personer som har invandringsbakgrund. Detta gör valdistrikten mycket svårmanövrerat och omöjliggör en säker utgång i valet.

David

Vi kampanjade således för den lokala konservativa kandidaten Simon Marcus, och även om han tyvärr inte lyckades vinna valkretsen är vi mycket nöjda med vår resa. Med oss hem tar vi nya insikter i hur en brittisk valrörelse ser ut. Vi kan stolt säga oss ha knackat dörr för Conservatives, och dessutom ha bjudits in till deras högkvarter, CCHQ, för att hjälpa dem telefonkampanja, två kampanjmetoder som kan tyckas mycket osvenska. Det är dock vår förhoppning att vårt utbyte av erfarenheter med de brittiska valarbetarna skall gagna oss i vårt arbete i vår egen valrörelse 2018.

På CCHQ hade vi även det stora nöjet att få lyssna till ett kort men effektivt brandtal av Londons borgmästare Boris Johnson, som till vår stora glädje gjort comeback i det brittiska parlamentet. Boris är en inspirerande talare och en politisk förebild för många borgerliga världen över, och att få lyssna på denna legends eldiga uppmuntran är en ynnest som vi kommer att bära med oss länge.

Boris

Så länge leve hennes majestät Elizabeth II, Storbritanniens drottning, och våra hjärtliga gratulationer till hennes premiärminister, The Right Honourable David Cameron, MP!

Joel Haglund, ordförande KDU Bohuslän

David Sikström, styrelseledamot KDU Stockholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: