YEPP Council of Presidents i Aten

Under den gångna långhelgen samlades 120 unga ledare från 40 länder i den grekiska huvudstaden för att diskutera, debattera och ingjuta ny kraft i den kristdemokratiska och konservativa rörelsen i Europa. Värdar för mötet var ONNED, som är det regerande högerpartiet Ny demokratis ungdomsförbund. KDU representerades av Carl och Lovisa-Teolinda. Skuggminister Sara Skyttedal och MUF:s nytillträdde förbundsordförande Rasmus Törnblom fick avboka sina biljetter i sista stund med anledning av budgetkäbblet här hemma.

YEPP 1

Det genomgående temat för mötet var ”For Startups”. En ”startup” är ett nystartat företag i expansionsfasen med höga ambitioner, som önskar fylla ett tomrum på marknaden, men som saknar kapital. Begreppet är så gott som okänt i Sverige, medan det i andra länder är väl myntat. Detta gäller inte minst i Grekland, som sakta men säkert håller på att resa sig ur krisen tack vare ett tydligt politiskt fokus på nyföretagande bland ungdomar. Under dessa dagar har vi träffat framgångsrika unga grekiska startup-entreprenörer som har delat med sig av sina erfarenheter. Även premiärminister Antonis Samaras, som besökte oss under lördagens session i det anrika palatset Zappeion, framhöll gång på gång vikten av att underlätta för startups och uppmuntra kreativa idéer för att komma till bukt med ungdomsarbetslösheten. YEPP fattade därefter beslut om att anta ett detaljerat dokument om startups; hur vi som politiker kan stödja dessa positiva intiativ utan att de blir styrda och utan att de riskerar att hämmas av onödig byråkrati. Innehållet som sådant är väldigt bra.

YEPP Zappeion

Utöver detta tog vi ställning till sammanlagt tolv resolutioner från YEPP:s olika medlemsorganisationer. Den kanske viktigaste av dessa behandlade situationen i Ukraina och presenterades av våra vänner i Batkivshchyna Moloda och Democratic Alliance. På bilden nedan finns en lista över de att-satser som antogs när motionen bifölls av mötet. Punkterna 4 och 7 är de som av naturliga skäl sticker ut mest. För oss i KDU är det mycket glädjande att YEPP nu mycket tydligt har slagit fast att Ukraina hör hemma i NATO och att det är vårt gemensamma ansvar att bereda landet en väg mot fullt medlemskap.

YEPP Ukraina-resolution

Nästa YEPP Council kommer äga rum i Zagreb i mars och därefter väntar YEPP Congress i Porto i maj. På återseende till dess.

Carl Olehäll
Internationella utskottet

Lovisa-Teolinda Pettersson
Distriktsordförande Örebro län

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: