YEPP Council Meeting, Nicosia, Cypern

Under helgen den 3-6 april befann sig Christian Carlson, Sara Skyttedal och jag på YEPP:s rådsmöte tillsammans med representanter från hela Europa. Jag och Christian var där och representerade KDU, medan Sara åkte som vice ordförande för YEPP. Temat för helgen var ”Citizens first”, att vi tillsammans skulle komma fram resolutioner som stödjer medborgarnas rättigheter och sätter dem först i EU:s prioritering. Våra goda vänner från NEDISY stod som anordnare för eventet. De som bara för ett år sen i stort sett bara såg mörker framför sig i den finansiella krisen. De upplevde tre veckor med totalt ekonomiskt kaos, med stängda banker och oviss framtid. Landet genomgick en reformation från grunden med krav från EU för att motta trojkans lån. Nu är det ljusare tider för dem och de ser klart ljusare på tillvaron.

Styrkan med YEPP är att det är ungdomsorganisationen till den största partigruppen i Europaparlamentet, varpå inflytandet därför blir betydande. Samtidigt är det en väldigt bred organisation, där alla medlemsförbund kan samarbeta genom samma grundprinciper. Vi från KDU kom till Cypern med förhoppningar om ett bantat EU där fokus ska ligga på frihandel, fred och öppenhet. Dock märktes det att många av de sydeuropeiska förbunden vill ta YEPP åt en annan riktning som karaktäriseras av en klart mer centraliserad och toppstyrd anda. Paralleller med Amerikas Förenta Stater förekom frekvent i debatterna, något vi var något skeptiska till. Tack vare starka argument från KDU lyckades vi stoppa förslag som skulle gett medlemsländerna mindre makt och EU ökad överstatlighet. Dessutom åstadkom vi att förhindra ett obligatoriskt införande av Euro i alla medlemsländer till år 2026.

De argument vi tryckte på var framför allt vikten av subsidiaritet, där rätt beslut ska fattas på rätt nivå. EU ska till exempel inte detaljstyra de nationella detaljplanerna, däremot kan de uppmuntra medlemsländerna att lära ungdomar mer om EU:s historia. Dessutom menade vi att tyngden hos YEPP är just att det är en bred organisation där många organisationer kan jobba tillsammans mot samma mål, varför vi måste vara eniga om riktningen för politiken. Vi ska vara stolta över att vara medlemmar av ett ungdomsförbund som KDU, som står för en bra politik och stort inflytande också på Europanivå.

Edvin Bernhardsson,

Internationella Utskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: