YEPP Council of presidents i Rom

I helgen var KDU representerade på YEPP Presidents Council i Rom av Sara Skyttedal, Michaela Bernhardsson Nylén och undertecknad (Thomas Nordwall), där främst politik om förbättrade villkor för små-och medelstora företag antogs. Några av förslagen motsatta sig KDU eftersom de andas mer politisk makt och en misstro till marknadsekonomins funktioner. Företag behöver mer egenmakt i EU och förbättrade spelregler, inte politiska pekpinnar. Dessa förslag handlade om att flytta upp pengar på EU-nivå till fonder för specifika företagsstöd, garantera lån till låg ränta och nya EU-institutioner. Företag och marknaden skulle må bättre av mindre politiskt inblandning. Det är också viktigt att poängtera att just ”garanterade lån till låg ränta” varit en del i de flesta ekonomiska kriser i världen. Det är något vi från KDU vill vara utan. Men merparten av förslagen som antogs var bra och ett steg i rätt riktning för ett bättre företagsklimat. Med främst minskad byråkrati kan förhoppningsvis små- och medelstora företag få lättare att både starta upp och växa. Vi politiker fick också i uppgift att utveckla en affärsidé som presenterades inför en jury. Perfekt kombination mellan att båda vara företagare och skapa förutsättningar för företagande på samma gång alltså!

Helgen omgavs dock av en bitter eftersmak till följd av det ryska intåget på Ukrainas territorium. Med oss under helgen var en delegation från ukrainska ungdomsförbund, vilket gjorde situation än mer verklig och påtaglig. Av den uppkomna situationen antogs en krisresolution för sanktioner mot Ryssland och ett avståndstagande från deras territoriella kränkningar av ukrainsk mark.

Vi hoppas att helgens beslut leder till förbättringar för företagen. De är en mycket viktigt drivkraft för fler jobb i hela Europa. Men främst hoppas vi att våra ukrainska vänner inte ska behöva utstå den osäkerhet och risk för krig som rysk ockupation innebär.

 

Thomas Nordwall
Ledamot förbundsstyrelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: