Euromaidan och besök hos ukrainska kristdemokrater

Efter att ha följt utvecklingen i mitt kära hemland Ukraina i en månad var jag äntligen på plats på självständighetstorget Maidan Nezalezhnosti som går numera under namnet Euromaidan. Jag kom cirka kl 12 på dagen och det var redan en stor folksamling och man hade samlats runt scenenför att lyssna på diverse talare. Jag såg mig omkring och gick runt för att känna av stämningen. På plats fanns studenter, turister, pensionärer, familjer, barn, vuxna, politiker och även de som inte har något hem att gå till.

Bild

Bild

Bild

Man sjunger folksånger, umgås, äter mat, lyssnar på talare och vill man så kan man även få träffa andra politiska partier.  En skön stämning utan några som helst konflikter. En skön och kärleksfull stämning när alla kämpar för en bra sak. Den perfekta demonstrationen.

Hemma i Sverige fick jag chansen att lära känna Vasyl Gatsko, partiledare för Democratic Alliance, som är ett kristdemokratiskt parti. Jag ringde Vasyl när jag var på plats och han bad mig att komma till deras tält där partiet är representerade.  Väl på plats blev jag presenterad för Natalia Korol som gav mig en guidad tur ”bakom kulisserna” och berättade i detalj om hur partiet har bidragit till demonstrationen sen den startade för 31 dagar sedan.

Natalia berättade att partiet får mat från olika platser runt om i landet, främst vanliga människor som vill stödja demonstrationen men inte kan. Partierna får matvaror som sedan tillagas av partimedlemmarna och färdiglagad mat ges till demonstranterna. Det kan vara soppa, gröt, någon enkel maträtt i form av tallriksmodellen men även smörgåsar.

Partiet har även spärrat av ett litet område där endast partimedlemmarna får ha tillgång till. Och givetvis kan Kristdemokrater från Sverige också få tillträde dit.

BildBildBild

Avspärrningen fortsätter ända till övre våningen i gallerian ”Globus”. Partiet har kommit överens med centrumledningen som spärrade av övre plan för att de ska kunna sova och värma sig inomhus. Här inne finns det flera madrasser, matvaror och annat viktigt som behövs för att demonstrationen ska kunna vara aktiv. De har lagt ut band så att man slipper uppmärksamheten från gallerians besökare. De har även sina möten här inne.

Natalia sa att partiet har varit där sen dag 1 och de turas om att sova inomhus. De flesta har in princip varit där varje dag i en hel månad. Och de ska även fira nyår på plats. I tältet hos democratic alliance så informerar de medborgarna om korruptionen i landet och berättar om partiets politik samt möjligheterna för landet med ett handelsavtal med EU.

BildBild

Bild

(Vy från gallerian upp mot övervåningen där Democratic Alliance befinner sig.)

Jämfört med hur det var för två veckor sedan har läget i Kiev lugnat ner sig en aning. Det har inte varit något våldsamt motstånd från regeringen och specialstyrkan men detta kan således vara ett taktiskt tänkande när man försöker trötta ut demonstranterna. Men med stöd från stora delar av landet så har ukrainarna ingen plan på att flytta på sig.

Jag beundrar demonstranterna för deras tålamod och engagemang för ett bättre land. Ukrainarna är hungriga, hungriga efter en framtid. Vi behöver ingen ny mur á la Berlin. Ukrainarna behöver Europa.

Bild

I veckan ska jag träffa Vasyl Gatsko ytterligare än gång till innan jag ger mig av till staden Lviv som ligger i västra Ukraina. Lviv räknas som den viktigaste staden i det ukrainsktalande västra Ukraina.

Bild

Till dess så får ni ha en God Jul och ett Gott Nytt År! 

Mario Shevchenko

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: