Nya regeringar i Tyskland och Österrike

Imorgon tisdag tillträder Tysklands nya regering, nästan tre månader efter att valet till förbundsdagen ägde rum. KDU fanns på plats och kampanjade för Angela Merkel och kan nu glädjas åt att hon sitter kvar som förbundskansler. Förhandlingarna drog ut på tiden, avbröts och upptogs igen, innan det igår kväll stod klart att koalitionsavtalet mellan CDU, CSU och SPD äntligen var rott i hamn. Innan detta kunde ske skulle överenskommelsen godkännas av SPD:s medlemmar genom en intern omröstning. För att försäkra sig om det socialdemokratiska fotfolkets stöd, tvingades CDU/CSU till generösa eftergifter, trots att Unionen med sina 49 % av mandaten i förbundsdagen kanske borde ha varit tuffare i sin förhandlingsteknik, särskilt eftersom SPD gjorde sitt näst sämsta val någonsin under efterkrigstiden. Men om SPD-medlemmarna hade sagt nej, hade sannolikt nyval utlysts. Att euroskeptiska Alternativ för Tyskland (AfD) skulle ha goda utsikter att komma in i förbundsdagen vid ett sådant scenario, var en risk som kristdemokraterna inte var ansåg vara värd att ta, eftersom det isåfall hade blivit ännu svårare att få fram en majoritet i kammaren.

Image

SPD:s får igenom sin stora hjärtefråga, en lagstadgad minimilön på 8,50 euro i timmen, som införs år 2015, med möjlighet till ytterligare två års dispens, om arbetsmarknadens parter kommer överens om det. Från och med nästa år kommer även möjligheten finnas att gå i pension vid 63 års ålder, förutsatt att personen ifråga har varit yrkesverksam i minst 45 år. En minimipension på 850 euro för låginkomsttagare införs 2017. Den sammanlagda kostnaden för regeringens pensionsreformer beräknas uppgå till 20 miljarder euro och ansvarig minister för löner och pensioner blir Andrea Nahles (SPD). Dessutom kommer 30 % av platserna i statliga bolagsstyrelser könskvoteras – SPD krävde 40 % från början. Partiets gamle utrikesminister Frank-Walter Steinmeier återfår sitt gamla jobb.

Könsneutrala äktenskap införs inte, samtidigt som den nya regeringen inte kommer sätta sig på tvären mot författningsdomstolens väntade utlåtande till stöd för närståendeadoptioner. Ansvarig minister för dessa frågor blir Manuela Schwesig (SPD), som tvingas administrera sambeskattning och vårdnadsbidrag. Hon har tidigare krävt att båda dessa transfereringar bör avskaffas. Även om så inte kommer bli fallet så länge nuvarande koalitionsfördrag följs, är min personliga uppfattning att det är beklagligt att CDU har släppt över ansvaret för familjepolitiken till SPD. Även justitie-, närings- och miljöministerposterna tillfaller SPD.

Vad har då Unionen att vinna på den nya regeringen? Jo, det blir inga skattehöjningar under den kommande mandatperioden, trots det socialdemokratiska ”vallöftet” om en skattechock på 40 miljarder euro. Från och med 2015 kommer staten inte behöva låna pengar till budgetstöd eller på annat sätt öka statsskulden. 71-årige Wolfgang Schäuble (CDU) sitter säkert på finansministerposten och även utbildningsminister Johanna Wanka (CDU) behåller sitt jobb. Det statliga stödet till utbilning och forskning ökar, utan att delstaters självbestämmanderätt i dessa frågor ifrågasätts. Föräldrar som fått barn innan före 1992 och stannat hemma med dem under de första tre åren kompenseras för uteblivna pensionspoäng, som än så länge bara har kommit yngre mödrar och fäder till gagn. CSU:s löfte om vägavgifter på Autobahn för utlänningar genomförs, förutsatt att det inte strider mot EU:s regelverk, samtidigt som anslagen till infrastrukturen höjs kraftigt. Partiet får tre ministerposter, med ansvar för just infrastruktur, samt jordbruk, konsumentpoltik, bostäder och bistånd, bland annat.

Parterna enades om att mellan 55 och 60 % av landets totala energiförbrukning ska vara förnybar år 2030, vilket i stort ligger i linje med det förslag som CDU lade fram, jämfört med SPD:s krav på 75 %. Ansvarig minister på området blir SPD:s partiledare, tillika ny vicekansler, Sigmar Gabriel, som ska försöka sig på att fasa ut kärnkraften. Möjlighet till dubbelt medborgarskap för tyskfödda med utomeuropeisk bakgrund införs på SPD:s inrådan, även om partiet inte lyckades driva igenom sitt krav på att alla bofasta i landet tilldelas medborgarskap, oavsett var de är födda, då CDU tilldelas inrikesministerposten med ansvar för dessa frågor. Även försvars- och sjukvårdsfrågorna hamnade i CDU:s pott, likaså uppdraget som förbundskanslerämbetets stabschef.

Image

Även i Österrike, där KDU kampanjade en sväng, bildar kristdemokrater och socialdemokrater regering i dagarna. Ny utrikesminister blir Sebastian Kurz (ÖVP), 27 år gammal och ordförande för KDU:s systerorganisation JVP. ÖVP och socialdemokratiska SPÖ har regerat landet i stora koalitioner under sammanlagt 40 år under efterkrigstiden, för att hålla kommunister och nationalister borta från makten. Även om kommunisterna sedan länge är förpassade ut ur nationalrådet, så är nationalistiska FPÖ det största oppositionspartiet med 21 % av rösterna. FPÖ vill stänga gränserna för utomeuropeisk migration och isolera landet från resten av EU.

För två år sedan utsågs Sebastian Kurz till statssekretare i inrikesministeriet (motsvarande biträdande minister i Sverige), med ansvar för integrationsfrågor. Han har spelat en mycket viktig roll i mobilserandet av dem som står upp för en generös flyktingpolitik men som inte blundar för att ta i tur med de problem som finns på området. De extrema krafterna ska inte ta patent på integrationsfrågorna. Kurz har arbetat fram reformer som har underlättat en snabb omställning till arbetsmarknaden för nyanlända och har varit tydlig med poängtera att språktest måste till för att underlätta en lyckad integration i det österrikiska samhället. Därtill har han tagit intiativ till dialogfora med företrädare för religiösa samfund, eftersom även civilsamhället spelar en viktig roll i integreringsprocessen. Vid sidan av posten som utrikes- och EU-minister, kommer Kurz även fortsättningsvis vara ansvarig för integrationsfrågorna, vilket är mycket glädjande. Kurz’ företrädare på utrikesministerposten, Michael Spindelegger, partiledare för ÖVP, blir nu istället finansminister och vicekansler. Förbundskansler Werner Faymann (SPÖ) sitter kvar på sin post.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet önskar CDU, CSU och ÖVP lycka till i arbetet som ligger framför och vill återigen tacka respektive ungdomsförbund för gästfriheten ni visade oss i era valrörelser!

Carl Olehäll
Internationella Utskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: