Session med Ungdomens Nordiska Råd

Under helgen så höll Ungdomens Nordiska Råd (UNR) sin årliga session i Oslo. Över 80 unga aktiva från de fem nordiska länderna och de självstyrande områdena samlades i Stortinget (den norska riksdagen) för att diskutera, debattera och välja nytt presidium (och ny president).

Vi började redan på fredagen med ett seminarium på temat Arktis, vi hade bjudit in Agust por Arnasson, professor på Akureyris Universitet och Kim Falck Petersen från den Grönländska representationen i Danmark att hålla föredrag. Seminariet avslutades med en paneldebatt där även Truls Gulowsen, ledare för norska Greenpeace och Roger Pedersen från Norsk olje og gas. Det blev många frågor kring miljö och hållbar utveckling och det blev en fantastiskt bra diskussion. Fredagen avslutades med en cocktail mottagning på Rådhuset i Oslo, där vi även fick en guidad rundtur.

Under lördagen och söndagen så behandlade vi de resolutioner som kommit in, först gick vi igenom dem i arbetsgrupper för att sen rösta om dem i plenum. Jag var själv med och ledde arbetsgruppen som hade hand om resolutioner rörande välfärd och ekonomisk politik vilket var väldigt spännande. Bland annat diskuterades Europeiska sanktioner mot Färöarna, avlyssning och en bärkraftig välfärd i Norden, den senare en resolution som var inlämnad av KrFU.

En av de största punkterna under helgen var presidentvalet, där vi hade två kandidater. Jakob Esman från DSU och Johanna Lönn från LUF. Under lördagens middag anordnade jag därför en utfrågning av våra två kandidater där de fick presentera sig själva och sitt engagemang för Norden. De fick även svara på en del frågor från publiken. Bland annat fick de frågan: Om du var i en båt, mitt ute i Atlanten och träffar på tre personer i sjönöd, en ålänning, en färöing och en grönlänning. Vem skulle du rädda? Johanna som är sjuksköterska förklarade att hon ville rädda alla, hennes jobb är att rädda liv, medans Jakob gick på den mer praktiska linjen och ville rädda grönlänning. De var ju trots allt närmast Grönland, och då kunde han ju bli hembjuden på en kopp kaffe efteråt.
Det svaret gick tydligen hem, för under söndagen vann Jakob presidentvalet med enbart en rösts skillnad (53 röster till Jakob, 52 till Johanna).
Vi valde även ett nytt presidium och där kommer jag fortsätta att representera KDUN som ordinarie ledamot, och Astrid-Therese Theisen från KrFU är ersättare. Jag kommer även att fortsätta att ha ansvar för att följa Nordiska Rådets Kultur och Utbildningsutskott.

Det har varit en otroligt rolig och spännande session och jag ser fram emot att få fortsätta jobba med de nordiska frågorna det kommande året.

Michaela Bernhardsson Nylén
Internationella Utskottet

IMG_3306

Paneldebatt under Arktis seminariet. Från vänster: Roger Pedersen (Norsk olje og gas), Agust Arnasson (Akureyris Universitet), Kim Falck Petersen (Grönlands representation i Danmark) och Truls Gulowsen (Greenpeace).

IMG_3337

Marit Nybakk, Nordiska Rådets president.

IMG_3347

Utskottsarbete. Här diskuteras resolutioner som handlar om välfärd och ekonomi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: