Politisk Extremism

”I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”

Voltaire

Vi sitter i ett konferensrum utan fönster. Stämningen är lättsam och vi skrattar över att vi svenskar idag följt holländarnas initiativ och tagit med oss matsäck, klart att vi vill ha fika!

Alla är glada och stämningen är gemytlig trotts ämnet vi snart ska gå in på. 

Någonting jag har lärt mig när jag varit på internationella event är hur olika länderna faktiskt är. För varje sak man diskuterar kommer det finnas nästa linka många sätt att se på sakerna som det finns länder närvarande. Visst, många länder håller med varandra men mycket av det som händer tar olika form i olika länder. 

Alla länder i salen diskuterar olika organisationer och personer i sina hemland som gör vissa specifika saker. Alla med samma sak gemensamt – politisk extremism.

Det framgår ganska snabbt att politisk extremism tar sig olika former i de olika länderna. Grekerna pratar om kommunist- och nazistpartier i riksdagen och deltagarna från Holland har ett parti med målet att legalisera pedofili och barnpornografi. Detta parti har till och med fått rätt att fortsätta sitt arbete då Holländsk domstol satt stopp för förljudandet av partiet då de inte begått något brott. 

Bara detta är någonting som skakar mig i grunden, jag som har vuxit upp i ett land där extremism till största del riktar sig mot den enskilde men som hittills inte vunnit så stor makt i riksdag och regering. Vi har aldrig haft större partier som startar stora internetforum för enbart födda svenskar, som i Grekland, och skulle det finnas något sådant så skulle antagligen inte genomslagskraften för det bli så stor som det här grekiska partiet påstår att att det har blivit. 

Allt det här skakar alla i rummet och tystnade lägger sig över den tidigare lättsamma stämningen. Det här är ingen lätt fråga att diskutera. Det här är heller ingen lätt fråga att skriva en resolution om, vilket är vårt nästa steg, för vart går gränsen? Hur jobbar man emot någonting som detta utan att inskränka på de allra mest grundläggande mänskliga rättigheterna? 

Alla i rummet verka vara överens om att vi inte i något fall vill inskränka på de här partiernas och organisationernas yttrandefrihet. Vi vill stoppa dem i deras olagliga handlingar men inte kompromissa på deras rättigheter. 

Lösningen, i fleras ögon, är utbildning och information. För kärnan i dessa partier och organisationer är samma kärna som har funnits i budskapet tidigare, kärnan har inte ändrats. Enbart kärnans sätt att visa sig. 

Så undervisning behövs. Information om vår kontinents historia. Vetskap om vad dessa kärnor i budskapen faktiskt innebär i det stora hela och vad människor som blint har följt detta gjort mot sina medmänniskor. 

Nej, vi vill inte hindra någon för att uttrycka sin åsikt. Men det måste finnas en gräns för när en persons frihet inkräktar på en annan persons rättigheter, och det är den gränsen vi måste komma närmare att dra. 

 Anna Theodossiou

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: