Arabisk höst

Nu har vi varit i Egypten i över ett dygn och tajmingen är minst sagt speciell. Den arabiska våren har nu verkligen blivit en arabisk höst och situationen är mycket spänd och obehaglig. Vid demonstrationerna i Kairo dödades enligt mina senaste uppgifter över 150 personer. Media rapporterar om att militären försöker starta en motrevolution och ta makten och förhindra ytterligare demokratisk utveckling. Utsatta i denna situation är de egyptiska kopterna. Spänningar mellan de religiösa grupperna finns sedan tidigare men intensifieras och utnyttjas av militären för att kunna ta till sig makten och ge dem legitimitet. Igår såg vi kristna samlas i staden för att sörja de offer som skördats i Kairo och för många moderata muslimer är stämningen mycket sorgsen och man känner en oro för vad som kommer hända under den närmaste framtiden.

Den egyptiska militären består av runt 500.000 personer och med ett militärt arbete följer många privilegier som förrutom anständig lön, ger tillgång till utbildning, inflytande och sjukvård samt att det garanterar en god levnadstandard till resten av din familj. Nu pågår en kamp från deras sida för att inte bli av med de fördelar det innebär att vara militär.

Under gårdagen hävdes dessutom förbudet för islamistiska gruppen al-Gamaa al-Islamiyya att bilda ett politisk parti och de kommer nu kunna söka stöd för en utveckling i Egypten som istället för att garantera mänskliga rättigheter kommer föra landet närmare sharialagar och grova inskränkningar i människors liv. Redan nu ligger lagförslag framlagda av andra partier om att förbjuda alla, även turister att visa bara armar eller bara ben. Vi befinner oss just nu i Alexandria som är en av de mer fundamentalistiska städerna i landet och det är svårt att gå klädd som en västerlänning utan att väcka uppmärksamhet. Om den införs större inskränkningar i lagen kommer det även påverka områdena kring Sharm El Sheikh och Hurghada och med det förstöra för landets turism och försämra situationen för många egytier som försörjer sig på detta.

Vi kommer följa utvecklingen framöver och hoppas att situationen förbättras, men just nu finns stor osäkerhet om hur vägen dit ser ut och hur det ska kunna bli möjligt.

Sara Skyttedal
Internationell sekreterare
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: